SIERA CEPUMI
- 200 g Smiltenes siers šķēlītēs, istabas temperatūrā
- 300 g auksta sviesta
- 300 g augstākā labuma kviešu miltu
- 7 g jūras sāls
- 100 ml auksta ūdens
- 25 ml auksta piena
- 1 tējk. sakapāta rozmarīna
- maza sauja sakapāta bazilika
Bļodā ieber miltus, sāli un samaisi. Pievieno uz rupjas rīves sarīvētu sviestu. Iestrādā miltos atstājot dažāda izmēra sviesta gabalus. Pievieno ūdeni un pienu. Samīci mīklu, lai turas kopā. Pievieno ekstra ūdeni, ja nepieciešams. Ietin pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz 1h.
Izrullē 20 x 40 cm lielu taisnstūri ar īsāko malu pret sevi. Rullē maigi, nespiežot. Saloki,vidus daļai pārlokot pāri tālāko trešdaļu. Tad pārloki atlikušo trešdaļu. Pagriez mīklu par 90 grādiem, lai tā atkal ir gareniski pret tevi. Izrullē garenisku 20 x 40 cm formu. Pārloki vēlreiz kā iepriekš. Ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 30 minūtēm. Izmanto. Tas izklausās sarežģītāk nekā ir.
Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj divas pannas ar cepamo papīru. Sadali mīklu divās daļās un izrullē pirmo daļu. Uz puses uzliec siera šķēles un pārloki otru pusi pāri. Vēl nedaudz, viegli uzspiežot, izrullē mīklu un tad rullē ciet veidojot desas formu. Sagriez 7 mm gabalos, liec uz pannas, mīklas galiņu paslēpjot zem cepuma. Cep tāpat vai uzber pekanriekstus, valriekstus, ciedru riekstus vai sezama sēklas. Cep apmēram 15 – 18 minūtes, kamēr zeltains. Izņem un nedaudz atdzesē. No receptē minētajām sastāvdaļām iznāk apmēram 40 cepumi.