ZIEMASSVĒTKU DESERTS
- 50 ml piena
- 115 ml ūdens
- 1/2 ēd.k. cukura
- šķipsniņa jūras sāls
- 65 g Smiltenes sviesta, sagriezts gabaliņos
- 100 g miltu
- 3 - 4 olas
- 500 ml piena
- 1 vaniļas pāksts 5 kardamona pākstis
- 5 vidēju olu dzeltenumi
- 150 g gaiši brūnā vai baltā cukura
- 60 g kukurūzas cietes
- 100 g Smiltenes sviesta, auksta, sagriezts gabaliņos
- 400 ml Smiltenes saldā krējuma
- 200 ml Smiltenes saldā krējuma
- 1 ēd.k. gaiši brūnā cukura
- 400 - 500 g atlaidinātu aveņu
Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Izklāj pannu ar cepamo papīru.
Gatavo plaucēto mīklu. Katliņā ielej pienu un ūdeni, pievieno sāli, cukuru un Smiltenes sviestu un karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Noņem katliņu no uguns, aktīvi maisot ar koka karoti, iejauc miltus, līdz izveidojas viendabīgas konsistences mīkla. Liec katliņu atpakaļ uz uguns un, visu laiku maisot, karsē jeb žāvē mīklu vēl aptuveni 2 minūtes. Noņem katliņu no uguns, pārliec citā traukā un noliec uz 5 minūtēm.
Mikserim lēnām darbojoties, pa vienai pievieno olas, rūpīgi iemaisot tās mīklā. Mīklai jābūt vijīgai, bet arī izspiežot jātur forma. Pārbaudi paceļot karoti – mīklai 5 sekunžu laikā jānoslīd no karotes. Pildi mīklu konditorejas maisā un uz cepamās pannas veido bumbiņas ar 3 cm atstarpi. Liec krāsnī cepties uz 18 – 20 minūtēm. Cepšanās laikā nevirini krāsns durtiņas! Ņem ārā, kad ir skaisti zeltaini. Tā izcep visus (var cept konvekcijā, bet man patīk pa vienai pannai augšas un apakšas režīmā).
Gatavo vārīto krēmu. Katliņā ielej pienu, pievieno vaniļas pāksti, kardamonu un liec sildīties. Pa to laiku bļodā liec olu dzeltenumus, pieber cukuru un ar rokas putojamo slotiņu iemaisi. Pievieno kukurūzas cieti. Kad piens ir uzvārījies, lej to klāt olu masai lēnā strūklā, nepārtraukti lēnām maisot. Masu pārlej atpakaļ katliņā un uzvāri uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot. Vāri tik ilgi, līdz krēms sabiezē, bet tajā pašā laikā ir vijīgs. Noņem no uguns, pārlej citā bļodā un paturi 5 minūtes. Pievieno Smiltenes sviestu un iemaisi. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liec atdzesēties. Kad krēms ir pilnībā atdzisis, izņem to no ledusskapja un pievieno pusi Smiltenes saldā krējuma. Lēnām puto, lai krēms kļūst vijīgs. Tad pievieno atlikušo Smiltenes saldo krējumu un vēlreiz saputo, lai ir maigs, vijīgs krēms. Pildi krēmu konditorejas maisā ar smalku uzgali un, iedurot eklēram apakšā, piepildi.
Traukā liec ogas, tad krēmu, tad profiteroles, krēmu, putukrējumu un profiteroles. Pasniedz pēc dažām stundām.