VĪNES KŪKA

Tuvojoties Valentīna dienai “Smiltenes piens“ un pavārgrāmatu autore Signe Meirāne ir piedāvā īpaši šai dienai piemērotu Vīnes kūkas recepti. Tā atrasta senajās grāmatās, kur vienā receptē krēmā ir sviests, otrā nav, vienā ir vairāk miltu, bet citā mazāk. Lai iegūtu ekstra tekstūru, Signe izmantojusi pusi smalkos un pusi pilngraudu miltu, daudz garšvielas un plūmju ievārījumu. Šeit der atcerēties, ka Vīnes kūku labāk izcept 2 dienas pirms baudīšanas, jo kūkas īpašā garša parādas nevis nākošajā dienā, bet gan dienu pēc. Un tā ir dievīga!
Izejvielas
Biskvītam
  • 200 g “Smiltenes Piens” sviesta, istabas temperatūrā
  • 110 g gaiši brūnā cukura
  • šķipsniņa jūras sāls
  • nedaudz vaniļas ekstrakta vai sēkliņas no pāksts
  • 1 BIO apelsīna miza, sarīvēta
  • 3 vidējas olas, istabas temperatūrā 80 g kviešu miltu
  • 80 g pilngraudu miltu
  • 1/2 tējk. cepamā pulvera
Āboliem
  • 300 g nomizotu ābolu, gabaliņos
  • 40 g cukura
  • 10 g sviesta
  • šķipsniņa sāls
Krēmam
  • 200 ml piena
  • 100 ml Smiltenes Piens salda krējuma
  • 1 ēd.k. miltu
  • 3 olas dzeltenumu
  • 80 g gaiši brūnā cukura
  • nedaudz kardamona
  • 1/3 tējk. saberztas rožu ziedlapiņas
  • 1/2 bio citrona miza, smalki sarīvēta
  • 160 g Smiltenes Piens sviesta, istabas temperatūrā
Pagatavošana

Sakarsē krāsni 190 grādus karstu, izklāj ar cepamo papīru pannu 35 x 25 vai 30 x 30 cm izmērā.
Biskvītam bļodā liec sviestu, cukuru, sāli, apelsīna mizu, vaniļu un puto kādas 3 – 4 minūtes, kamēr gaisīgs. Tad, mikserim darbojoties, pa vienai pievieno olas, ieputojot kārtīgi, pirms pievieno nākošo. Ja liekas, ka masa atdalās, pievieno 1 ēd.k. miltu. Tā ieputo visas olas, lai ir gaisīga masa. Iesijā miltus ar cepamo pulveri un iemaisi. Liec pannā, izlīdzini un cep 15 – 18 minūtes, kamēr kociņš iedurts nāk ārā tīrs. Izņem un atdzesē uz restes.

Kamēr dziest, sagatavo krēmu un ābolus. Ābolus liec pannā, kopā ar sviestu un cukuru un sautē uz vidējas liesmas, lai paliek mīksti, kas prasa kādas 20 min. Pilnībā atdzesē.

Krēmam katlā lej pienu un saldu krējumu, pieliec kardamonu, apelsīnu, sāli un rožu lapiņas. Uzkarsē, līdz piena maisījums sāk dūmot. Tikmēr bļodā sajauc olas, cukuru un miltus, sajaucot ar rokas putojamo slotiņu. Kad olu, cukura un miltu maisījums saputots, tam lēnām, mazā strūkliņā lej klāt sakarsētā piena un krējuma maisījumu, maisot ar putojamo slotiņu. Pēc tam visu masu lej atpakaļ katlā. Uz vidēji lielas liesmas maisot karsē krēmu, kamēr tas paliek biezs, kādam vārītajam krēmam jābūt. Kad gatavs, pārlej bļodā, to liec aukstā ūdenī, lai atdziest.

Bļodā liec sviestu un saputo, lai ir vijīgs (1 minūte). Pievieno 1/4 daļu krēma, ieputo un tā vēl trīs reizes, beigās putojot 1 minūti.

Biskvītu sagriez tāda izmēra gabalos kādu vēlies kūku. Katru biskvītu uzmanīgi pārgriez horizontāli uz pusēm (vēlamas plānākas kārtas). Kūku kārto liekot krēmu, ābolus, plūmju ievārījumu, krēmu, ābolus un plūmju ievārījumu, vai jebkurā secībā, kas tev patīk. Apsmērē ar krēmu un apbārsti ar riekstiem, kurus saberz kopā ar pārpalikušajiem biskvīta atgriezumiem.

Gala rezultāts