SIERA KIŠS
- 110g kviešu miltu
- 45 g miežu miltu (vai pilngraudu kviešu miltu)
- 10 g kukurūzas cietes
- 3 g jūras sāls
- 1 tējk. oregano vai rozmarīna vai Provansas garšvielu
- 100 g “Smiltenes piens” auksta sviesta, sarīvēta
- 30 – 40 ml auksta piena
- 1 tējk. Dižonas sinepes
- 2 ķiploku daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
- 1 ola
- 2 olu dzeltenumi
- 320 ml “Smiltenes piens” salda krējuma
- 1/5 tējk. svaigi maltu melno piparu
- 90 g bekona vai šķiņķa, kubiņos
- 100 g konservētu, nokāstu turku zirņu
- 180 g “Smiltenes piens” BIO Holandes siera, smalki sarīvēts
- 2 tējk. rozmarīna lapiņu
Gatavo mīklu. Traukā ieber abus miltus, kukurūzas cieti, sāli, garšvielas un samaisi. Pievieno sviestu un ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno pienu un mīci, līdz mīkla ir viendabīga, bet nepārmīci, jo tad tā būs cieta. Savel mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.
Sakarsē krāsni 200 grādu karstu. Ietauko 20 cm kūkas formu ar noņemamām malām. Izrullē mīklu 3-4 mm biezu, ieklāj formā noklājot gan pamatni, gan sānus. Kārtīgi piespied, nogriez lieko nost un sadursti ar dakšiņu. Uzliec pa virsu cepamo papīru, uzber cepamās pupiņas, lai forma ir pilna, un liec krāsnī cepties uz 18 minūtēm. Tad noņem cepamo papīru ar visām pupiņām un cep vēl 8 minūtes.
Pildījumam bļodā ar rokas putojamo slotiņu samaisi sinepes, ķiploku, visas olas, saldu krējumu un piparus, pieberot pavisam nedaudz sāls. Izņem no krāsns izcepto pamatni, uzber pusi siera, tad zirņus, ieber gaļu, uzlej saldā krējuma maisījumu, uzber pārējo sieru un rozmarīnu. Liec krāsnī vidējā nodalījumā, samazini temperatūru uz 190 grādiem un cep 45 minūtes, līdz zeltains un centrā pavisam nedaudz vēl kustas (ne tā ka šķidri, bet viegli kustas). Izņem no krāsns un ļauj atdzist vismaz 1h pirms pasniegšanas.