ĀBOLU DESERTS
Latvijas rudens vienmēr smaržo pēc krāsnī ceptiem āboliem! Katrai saimniecei ir sava unikāla ābolu plātsmaizes vai ābolkūkas recepte. Tāda ir arī pavārgrāmatu autorei Signei Meirānei – ĀBOLU DESERTS AR TECINĀTU ( Smiltenes piens) KRĒJUMU.
Izejvielas
- 400 g “Smiltenes piens” skāba 20% krējuma
Āboliem
- 800 g iztīrītu (bet nemizotu) ābolu, gabalos
- 140 g gaiši brūnā cukura
- 2 tējk. kanēļa
- šķipsniņa sāls
Virskārtai
- 250 g “Smiltenes piens”sviesta, istabas temperatūrā
- 200 g gaiši brūnā cukura
- 50 g mandeļu, valriekstu, pistāciju, lazdu riekstu, sablenderēti miltos (var visus kopā, var pa divi var vienus)
- 130 g auzu miltu
- 1/2 tējk. Kardamona pulvera
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana
Dienu iepriekš sietā liec krējumu. Sietu liec virs bļodas un pārliec pāri šķīvi vai plēvi un ļauj krējuma notecēties.
Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Sagatavo apmēram 30 x 30 cm keramisku pannu.
Pannā ber visu, kas ir paredzēts āboliem, samaisi.
2-3 minūtes puto sviestu ar cukuru. Tad pievieno pārējās sastāvdaļas un samaisi. Liec uz āboliem un izlīdzini. Liec cepties 45-50 minūtes vienu līmeni zem vidējā. Gatavs, kad virskārta ir skaisti zeltaina. Izņem un pasniedz gan karstu, gan siltu, gan aukstu. Pats galvenais, ar lielu karoti notecinātā skābā krējuma.