RUDENS SALDĒJUMS

Krāšņa garšu buķete tapusi AS “Smiltenes piens” un pavārgrāmatu autores Signes Meirānes RUDENS SALDĒJUMA receptē. Pamēģini un izbaudi!
Izejvielas
  • 300 ml SMILTENES PIENS saldā krējuma
  • 150 g SMILTENES PIENS skābā krējuma
  • 300 ml piena
  • 5 vidēji lieli olu dzeltenumi
  • 130 g gaiši brūnā cukura
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 vaniļas pāksts
  • 3 kardamona pākstis
  • šķipsniņa jūras sāls
Pagatavošana

Katliņā lej pienu, saldo krējumu, pievieno vaniļas pāksti, kardamonu, kanēli un liec uz mazas uguns sildīties. Kad piens sāk kūpēt, noņem no liesmas.

Ar rokas putojamo slotiņu samaisi olas ar cukuru. Maisot ar slotiņu lej klāt karsto pienu, kamēr viss piens iemaisīts. Tad masu lej atpakaļ katlā un visu laiku maisot, uz vidējas liesmas karsē, līdz mērce sabiezē. Gatavību pārbaudi pēc apmēram 6 minūtēm, novelkot ar pirkstu pa koka karotes aizmugurējo daļu, kur jāpaliek ļoti skaidrai un tīrai līnijai. Pārlej tīrā traukā, trauku ieliec aukstā ūdens peldē (ar vai bez ledus, bet aukstā) un maisot atdzesē līdz istabas temperatūrai. Es, kad nav laika maisīt, pieleju pilnu izlietni ar aukstu ūdeni, ielieku bļodu un ļauju atdzist.

Kad masa atdzisusi, citā bļodā liec skābo krējumu. Pielej nedaudz saldējuma masu un samaisi. Nelej uzreiz visu, jo tad paliks krējuma kunkuļi. Maisot lēnām pielej pārējo, samaisi. Pārlej aizvākojamā traukā, aiztaisi un liec ledusskapī uz 12-24h, lai ievelkas garšvielas. Saldējumu var gatavot arī uzreiz, vai pēc dažām stundām, bet labāk pēc 24h.

Nokās, lej saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja norādījumiem. Pasniedz līdz ko gatavs kā “soft serve” saldējumu vai liec saldētavā un pasniedz pēc vairākām stundām.

Gala rezultāts