PASTA AR PUĶKĀPOSTIEM UN BROKOĻIEM

Pasta ar puķkāpostiem un brokoļiem – vienkārši, ātri pagatavojama un ļoti, ļoti garšīga. Pavārgrāmatu autores Signes Meirānes recepte, kas radīta no “Smiltenes piens” trim dižciltīgākajiem sieriem.
Izejvielas
  • 300 g pilngraudu nelielas formas pasta
  • 600 g puķkāpostu un brokoļu (abu vai vienu no tiem)
  • 450 g “Smiltenes piens” Granister, Latvijas un Smiltenes sieru, sarīvēti uz rupjās rīves
  • 30 g “Smiltenes piens” saldkrējuma sviesta
  • 500 ml piena
  • 2 ēd.k. augstākā labuma kviešu miltu
  • 2 nelielas ķiploka daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • svaigi malti melnie pipari, pēc garšas
  • svaigi rīvēts muskaatrieksts
  • 6 timiāna zariņi, lapiņas
  • jūras sāls pēc garšas
  • 2 lauru lapas
Pagatavošana

Divos Katlos uzvāri ūdeni. Pieber sāli. Kad sāk vārīties, vienā ieber dārzeņus, otrā pastu un vāri kamēr gatavi. Nokās. Paralēli gatavo mērci. Katliņā ieliec sviestu. Uz mazas liesmas izkausē. Tad pievieno miltus un, visu laiku maisot ar karoti, cep kādas 4 minūtes, kamēr masa kļūst smilšaināka un izdalās patīkams miltu un riekstu aromāts. Visu laiku maisot, pielej 1/3 piena un iemaisi. Svarīgi ir maisīt aktīvi, lai neveidojas kunkuļi. Tad pielej pārējo pienu. Kad viss piens pieliets, pievieno timiānu, lauru lapu, sāli, piparus un musktariekstu. Uzgriez lielāku liesmu. Maisot karsē, līdz mērce sāk sabiezēt, kādas 5-7 minūtes. Kad tā ir bieza, nogriez liesmu, izņem lauru lapu. Pievieno pusi siera, ķiploku un samaisi līdz izkūst. Tad iemaisi otru pusi siera. Kad mērce gatava, daļā iemaisi dārzeņus un daļā pastu. Pasniedz siltu. Man patīk uzbērt vēl piparus un muskatriekstu.

Pagatavošanas process
Gala rezultāts